Brought to you in part by:

Great deals on auto restoration supplies!

.


JC Whitney clearance center!

  Mustangsandmore Forums
  '79 to '93 -- The Fox Mustang
  Runs like crap when it warms up

Post New Topic  Post A Reply
profile | register | preferences | faq | search

next newest topic | next oldest topic
Author Topic:   Runs like crap when it warms up
Tom G
Gearhead

Posts: 616
From: Bethlehem, Pa USA
Registered: Nov 2001

posted 01-14-2005 09:12 PM     Click Here to See the Profile for Tom G   Click Here to Email Tom G     Edit/Delete Message   Reply w/Quote
My 88 runs like a scalded dawg on a cold start but turns into import bait when it warms up any help or suggestions? Feels like a 30-40hp loss and loses throttle reponse too. Thanks!

------------------
67 Mustang F/B 302 GT-40X FMS engine RPM Air Gap 600 Holley ceramic coated headers T5, cable clutch Flows X Pipe 3.89 9". Clearwater Aqua GT Clone Vintage40 series 16X8 225 front 255/50 rear drag radials 13.25 @ 103mph 88 GT 5 spd new project 77k original miles Red and Silver

IP: Logged

Moneymaker
Administrator

Posts: 26513
From: Lyons, IL, USA
Registered: May 99

posted 01-14-2005 10:16 PM     Click Here to See the Profile for Moneymaker   Click Here to Email Moneymaker     Edit/Delete Message   Reply w/Quote
Does it still have the catastrophic converters?

------------------
Alex Denysenko
Co-Administrator and Moderator

NHRA/IHRA/SRA member and licensed Superstock driver
NHRA and IHRA SS/LA & SS/MA National Record Holder '00,'01,'02,'03,'04 &'05
First SS/MA in the TENS!
IHRA division 5 Superstock Champion
Fleet of FoMoCo products including 88 ASC McLaren Mustang #28

The Barry of BarrysGrrl

Quote #1: "I never met a magazine mechanic I liked."
Quote #2: "Make sure brain is in gear before engaging mouth!"
Quote #3: "If you can't run with the big dogs, stay on the porch!"
www.moneymakerracing.com

IP: Logged

Tom G
Gearhead

Posts: 616
From: Bethlehem, Pa USA
Registered: Nov 2001

posted 01-15-2005 09:57 AM     Click Here to See the Profile for Tom G   Click Here to Email Tom G     Edit/Delete Message   Reply w/Quote
quote:
Originally posted by Moneymaker:
Does it still have the catastrophic converters?


Yep!
DUMP EM?

------------------
67 Mustang F/B 302 GT-40X FMS engine RPM Air Gap 600 Holley ceramic coated headers T5, cable clutch Flows X Pipe 3.89 9". Clearwater Aqua GT Clone Vintage40 series 16X8 225 front 255/50 rear drag radials 13.25 @ 103mph 88 GT 5 spd new project 77k original miles Red and Silver

IP: Logged

GTRocks
Gearhead

Posts: 3750
From: Lusby, MD
Registered: Jun 99

posted 01-15-2005 10:07 AM     Click Here to See the Profile for GTRocks   Click Here to Email GTRocks     Edit/Delete Message   Reply w/Quote
Need more details on the symptoms. What do you mean by "runs like crap"? Is it missing, backfiring, idle rough....need more details!

IP: Logged

Tom G
Gearhead

Posts: 616
From: Bethlehem, Pa USA
Registered: Nov 2001

posted 01-15-2005 11:06 AM     Click Here to See the Profile for Tom G   Click Here to Email Tom G     Edit/Delete Message   Reply w/Quote
quote:
Originally posted by GTRocks:
Need more details on the symptoms. What do you mean by "runs like crap"? Is it missing, backfiring, idle rough....need more details!

Kind of flat poower wise no misses not much throttle response. This is after about 5-6 minutes of driving. When cold it runs great. Could it be o2 sensors or an EGR valve or controller?

------------------
67 Mustang F/B 302 GT-40X FMS engine RPM Air Gap 600 Holley ceramic coated headers T5, cable clutch Flows X Pipe 3.89 9". Clearwater Aqua GT Clone Vintage40 series 16X8 225 front 255/50 rear drag radials 13.25 @ 103mph 88 GT 5 spd new project 77k original miles Red and Silver

IP: Logged

SUBMARINER MUSTANGER
Gearhead

Posts: 1142
From: Grandview, Missouri
Registered: Jun 99

posted 01-15-2005 02:05 PM     Click Here to See the Profile for SUBMARINER MUSTANGER   Click Here to Email SUBMARINER MUSTANGER     Edit/Delete Message   Reply w/Quote
Does it have any codes (DTC's)? What color is the smoke after it warms up? I've seen ECT sensors go bad and after vehicle goes into closed loop, bad ECT makes the computer think the coolant temp is still cold causing it to dump fuel.

------------------
Sub Stanger/Oxford White 2003 Mach 1...and a guy who LOVES his wife and kids!

Past Mustangs: '84 GT 5-speed; '91 GT auto; '70 M-code Mach 1, grabber yellow; '95 GT-S 5 speed, green, wrecked and totalled; 1995 GT-S 5 speed, bright yellow; '94 6-banger, wifes; '89 LX 5.0 vert, '90 LX 5.0 hatch, '69 M-code Mach 1, 4 speed, 1990 5.0 LX 'vert w/ AOD converted to T-5.

IP: Logged

Tom G
Gearhead

Posts: 616
From: Bethlehem, Pa USA
Registered: Nov 2001

posted 02-10-2005 10:34 PM     Click Here to See the Profile for Tom G   Click Here to Email Tom G     Edit/Delete Message   Reply w/Quote
quote:
Originally posted by SUBMARINER MUSTANGER:
Does it have any codes (DTC's)? What color is the smoke after it warms up? I've seen ECT sensors go bad and after vehicle goes into closed loop, bad ECT makes the computer think the coolant temp is still cold causing it to dump fuel.


Just runs like a dog, acts like timing is retarded Cold it will spin tires easily in 2nd gear. JUst starting to warm it is slow to accelerate?

------------------
67 Mustang F/B 302 GT-40X FMS engine RPM Air Gap 650 BG CLAW Edelbrock 100 shot Crane 1.7 rollers ceramic coated headers T5, cable clutch Flows X Pipe 3.89 9". Clearwater Aqua GT Clone Vintage40 series 16X8 225 front 255/50 rear drag radials 13.25 @ 103mph 88 GT 5 spd new project 77k original miles Red and Silver

IP: Logged

ddenton749
Gearhead

Posts: 487
From: Kennett Square, PA, USA
Registered: Apr 2004

posted 02-12-2005 07:13 PM     Click Here to See the Profile for ddenton749   Click Here to Email ddenton749     Edit/Delete Message   Reply w/Quote
quote:
Originally posted by SUBMARINER MUSTANGER:
Does it have any codes (DTC's)? What color is the smoke after it warms up? I've seen ECT sensors go bad and after vehicle goes into closed loop, bad ECT makes the computer think the coolant temp is still cold causing it to dump fuel.


A bad ECT could do this. The EEC is not reading the engine temp when it's warm. Is your CEL working? You should get a trouble code for the ECT.

Your cats probably aren't the problem.

------------------
'73 Convertible, 351C 2V
'91 LX Convertible 5.0
Member: Valley Forge Mustang Club
"Tank, I need an exit."
"I may not have gone where I intended to go, but I think I have ended up where I needed to be."
AIM, YM: topdnmustang

IP: Logged

Tom G
Gearhead

Posts: 616
From: Bethlehem, Pa USA
Registered: Nov 2001

posted 02-13-2005 06:05 PM     Click Here to See the Profile for Tom G   Click Here to Email Tom G     Edit/Delete Message   Reply w/Quote
quote:
Originally posted by ddenton749:
A bad ECT could do this. The EEC is not reading the engine temp when it's warm. Is your CEL working? You should get a trouble code for the ECT.

Your cats probably aren't the problem.



ECT is what? and where?

------------------
67 Mustang F/B 302 GT-40X FMS engine RPM Air Gap 650 BG CLAW Edelbrock 100 shot N2O Crane 1.7 rollers ceramic coated headers T5, cable clutch Flows X Pipe 3.89 9". Clearwater Aqua GT Clone Vintage40 series 16X8 225 front 255/50 rear drag radials 13.25 @ 103mph 88 GT 5 spd new project 77k original miles Red and Silver

IP: Logged

ddenton749
Gearhead

Posts: 487
From: Kennett Square, PA, USA
Registered: Apr 2004

posted 02-14-2005 03:48 PM     Click Here to See the Profile for ddenton749   Click Here to Email ddenton749     Edit/Delete Message   Reply w/Quote
ECT=Engine Coolant Temperature sensor. It's different from the temperature sender for the gauge. It tells the EEC which operating strategy to use, i.e. cold start, warm start, cold drive-away, etc.

------------------
'73 Convertible, 351C 2V
'91 LX Convertible 5.0
Member: Valley Forge Mustang Club
"Tank, I need an exit."
"I may not have gone where I intended to go, but I think I have ended up where I needed to be."
AIM, YM: topdnmustang

IP: Logged

my4ateyour8
Journeyman

Posts: 10
From: Nampa, Idaho, USA
Registered: Dec 2004

posted 02-15-2005 12:45 AM     Click Here to See the Profile for my4ateyour8   Click Here to Email my4ateyour8     Edit/Delete Message   Reply w/Quote
This is similar to a problem that I had with my 88 Mustang Coupe (4 banger though) I had two cars so I changed every single sensor I had, removed the CatCon, compression checked, changed the injectors, plugs and even took it to another mechanic. I finally gave up. Actually I need to amend my first sentence. "Had" should read "have". I've been watching this thread for a while in hopes than someone could cure my problem too. I think I'm just going to start over again with a new built turbo 4 from a T Bird.

IP: Logged

lancepeeler
Journeyman

Posts: 3
From: Clarksville, TN
Registered: Feb 2005

posted 02-18-2005 07:35 PM     Click Here to See the Profile for lancepeeler   Click Here to Email lancepeeler     Edit/Delete Message   Reply w/Quote
You need to run a scanner on your EEC and if the problem is consistant, it would have stored a code or more in the computers memory. without a code, it could be a number of things. A code will narrow the problem down.

IP: Logged

All times are ET (US)

next newest topic | next oldest topic

Administrative Options: Close Topic | Archive/Move | Delete Topic
Post New Topic  Post A Reply
Hop to:

Contact Us | Mustangsandmore Front Page

Copyright 2005, Steve LaRiviere. All Rights Reserved.


Ultimate Bulletin Board 5.47d

Amazon Honor System Click Here to Pay Learn More

[Build a free Mustangsandmore.ws Home Page!]

[Posting Pictures]

[About M&M][Acronyms][Calendar][Chat][Classifieds] [Members' Pics]

[M&M Conventions] [M&M Mug Shots]

[ Mustangsandmore.com Bookstore] [ Smokin' Fords] [Tech Articles]